Wina są doskonałym uzupełnieniem dań. Nie może się bez nich obejść uroczysty obiad i przyjęcie, a nawet czasem do zwykłej kolacji warto podać kieliszek wina. Pamiętać jednak trzeba, że trunek powinien harmonizować się z charakterem potraw. Jakie wina pasują do poszczególnych potraw?
Proponowane przez nas połączenia:
- Owoce morza -- wytrawne białe i różowe
- Duszone ryby -- wytrawne białe i różowe
- Wieprzowina -- mocne czerwone
- Steki i pieczeń wołowa -- wytrawne czerwone
- Ryby z grilla -- lekkie czerwone, różowe i białe półwytrawne
- Makarony i pizza -- czerwone wytrawne
- Zawiesiste zupy -- czerwone i białe półwytrawne
- Danie jednogatunkowe -- czerwone i białe półwytrawne
- Cielęcina -- białe wytrawne i półwytrawne oraz lekkie wina czerwone
- Dziczyzna -- mocne czerwone
- Drób -- białe wytrawne i półwytrawne
- Dania warzywne -- lekkie białe i różowe
- Grzyby -- czerwone wytrawne
- Sery -- wytrawne i półwytrawne czerwone
- Do serów miękkich -- białe
- Omlety i jajka -- półwytrawne białe, czerwone i różowe
- Ciasta i torty -- słodkie i deserowe